جرثقیل سقفی

جرثقیل سقفی
جرثقیل های سقفی شاهین سازه

جرثقیل سقفی چیست؟

جرثقیل سقفی (به انگلیسی overhead crane) یکی ازانواع پرکاربرد جرثقیل ها می باشد که برای جابجایی بار در سوله ها و کارگاه ها، در زیر سقفی نصب می شود. جرثقیل ها تک پل، دو پل، کارگاهی و آویز از انواع این جرثقیل ها هستند. انتخاب نوع این جرثقیل به نوع کاربرد و وزن بار مورد نظر بستگی دارد.

جرثقیل سقفی، برای جابجایی بارهای سنگین در فضایی بالای سر کاربران استفاده می ‌شود. این جرثقیل ‌ها شامل یک سیستم با قابلیت حرکت در فضای بالا، یک سیستم با قابلیت چرخش ۳۶۰ درجه، یک کابل بلند و مجموعه سیستم ‌های کنترلی هستند و درصنایع مختلف از جمله صنایع ساختمانی، خودروسازی، فولاد، شیمیایی، کشاورزی و غیره استفاده می ‌شوند. جرثقیل سقفی یا کرین سقفی به افزایش بازدهی و بهبود عملکرد در محیط کار، کاهش هزینه‌ های نگهداری و تعمیرات، قابلیت حرکت در فضای بالا و انعطاف پذیری بیشتر در برابر اندازه و شکل بارهای مختلف کمک می کند و یکی از ابزارهای مهم و اساسی در صنایع مختلف است که برای جابجایی بارهای سنگین در فضای بالا و بهبود عملکرد و کارایی در محیط کار مورد استفاده قرار می ‌گیرد.

در صورتی که شما شما عزیزان قصد سفارش ساخت انواع جرثقیل سقفی با بهترین قیمت و کیفیت به طور مستقیم از طراح و سازنده را دارید، شاهین سازه بهترین انتخاب برای شماست. برای کسب اطلاعات و همچنین دریافت مشاوره و راهنمایی رایگان توسط کارشناسان با شماره های زیر تماس حاصل فرمایید:

تلفن:     ۰۲۱۶۵۹۶۰۰۶۷                    ۰۹۱۲۱۴۳۸۷۴۲

انواع جرثقیل سقفی

جرثقیل سقفی کارگاهی

جرثقیل سقفی کارگاهی

جرثقیل سقفی کارگاهی نوعی از جرثقیل سقفی است که برای جابجایی و حمل بار در کارگاه‌ها، سوله‌ها و سایر محیط‌های سرپوشیده استفاده می‌شود. این جرثقیل‌ها به سقف محل مورد نظر نصب شده و می‌توانند بارهای سنگین را در سه جهت عمودی، افقی و طولی جابجا کنند.

جرثقیل جفت پل

جرثقیل سقفی دوپل

این نوع جرثقیل سقفی دارای دو پل و دو بالابر است که به ستون ‌های سقف آویزان شده است. جرثقیل دو پل با ظرفیت باربری بالاتر از جرثقیل سقفی تک پل برای جابجایی بارهای سنگین تر مناسب است. شاهین سازه در صورت درخواست این نوع از جرثقیل را به صورت جفت پل با کالسکه گردان و جرثقیل رونشین ارائه می کند.

جرثقیل تک پل

جرثقیل سقفی تک پل

این جرثقیل های سقفی، از یک پل برخوردارند که به ستون‌ های سقف آویزان می شوند و برای جابجایی بارهای سبک و متوسط مناسب هستند. این نوع از جرثقیل ریلی سقفی معمولا به دو شکل جرثقیل سقفی تک پل رونشین (برای ظرفیت های کمتر از 17 تن) و جرثقیل سقفی تک پل آویز (برای ظرفیت های کمتر از 10 تن) طراحی و ساخته می شوند.

جرثقیل سقفی آویز

جرثقیل سقفی آویز

جرثقیل های سقفی آویز یک نوع از جرثقیل های سقفی هستند که در آن بالابر و کابل بلند، به صورت آویز از سقف ساختمان آویزان شده‌ اند. در این نوع از جرثقیل های سقفی، بالابر به وسیله کابل بلندی که از سقف آویزان شده است، به بار نزدیک می ‌شود و بار را بالا می ‌برد و جابجا می ‌کند.

مشخصات فنی جرثقیل سقفی

  • ترمز ایمنی: برای افزایش ایمنی حین کار، در ساخت سازه جرثقیل های سقفی از ترمز های ایمنی استفاده می شود.
  • مقاومت در برابر عوامل محیطی: متریالی که برای اسخت این نوع جرثقیل ها به کار برده می شود بسیار با کیفیت است. بنابراین، این سازه در برابر عوامل محیطی مانند رطوبت، مواد خورنده، سایش و… مقاوم می باشد.
  • تنوع در ساخت: جرثقیل های سقفی در مدل های مختلف تک سرعته یا دو سرعته قابل ساخت هستند. جرثقیل هایی که برای حمل بارهایی با تناژ بالا طراحی می شوند، اغلب تک سرعته هستند. با ساخت جرثقیل های سقفی به صورت دو سرعته، می توانید در زمان های متفاوت کار انجام دهید.
  • قابلیت کنترل از راه دور: می توان جرثقیل های سقفی را با استفاده از ریموت کنترل، به راحتی کنترل کرد.
  • ارتفاع: در این جرثقیل می توان با توجه به نوع گیربکس، بار ها را از 2 تا 6 متر بالا برد. با این وسیله می توان بار ها را در 6 جهت جابجا کرد.
  • اتصالات سازه: قسمت های مختلف جرثقیل سقفی مانند ستون، تیر ها و ریل به سازه متصل می شوند. بالا نیز که بر روی یک کالسکه سوار است، بر روی پل جابجا می شود.
  • کیفیت اتصالات: اتصالات و قطعاتی که در ساخت جرثقیل سقفی استفاده می شود، از بهترین کیفیت برخوردارند.
عکس جرثقیل سقفی

استاندارد طراحی جرثقیل سالنی

  • FEM 1.001: راهنمای محاسبات طراحی جرثقیل.
  • FEM 9.755: دستورالعمل‌های طراحی و ساخت قطعات جرثقیل.
  • CMAA Specification #70: استاندارد طراحی جرثقیل‌های سقفی برقی.
  • CMAA Specification #74: جرثقیل‌های زیرسقفی و قطعات آن‌ها.
  • ISO 4301-1: دسته‌بندی جرثقیل‌ها بر اساس نوع کاربری و چرخه کاری.
  • ISO 9927: بازرسی و نگهداری جرثقیل‌ها.
  • ISO 8686: اصول طراحی برای بارگذاری جرثقیل‌ها.
  • ASME B30.2: استاندارد طراحی و ایمنی جرثقیل‌های سقفی و جرثقیل‌های دروازه‌ای.
  • DIN 15018: استاندارد آلمانی برای طراحی جرثقیل‌ها.

این استاندارد ها در ساخت انواع جرثقیل ها مانند جرثقیل دروازه ای، جرثقیل نیم دروازه ای دو پل و… باید رعایت شود.

نکات مهم برای ساخت و اجرای جرثقیل سقفی:

  • ایمنی: مهم ‌ترین نکته در طراحی و ساخت جرثقیل ایمنی آن است. جرثقیل باید به گونه‌ای طراحی و ساخته شود که در حین کار ایمن باشد و خطری برای اپراتور و افراد حاضر در محل ایجاد نکند. از هر نظرمطمئن باشد و خیال کارکنان مجموعه راحت باشد.
  • کیفیت: برای ساخت جرثقیل باید از مواد اولیه باکیفیت و قطعات مرغوب استفاده شود. کیفیت ساخت جرثقیل بر طول عمر، کارایی و ایمنی و قیمت آن تاثیر بسزایی دارد.
  • راندمان: جرثقیل سقفی کرین باید به گونه‌ای طراحی و ساخته شود که راندمان بالایی داشته باشد و مصرف انرژی آن به حداقل برسد.
  • هزینه: هزینه طراحی و ساخت جرثقیل سقفی به عوامل مختلفی مانند ظرفیت بار، ارتفاع بالابر، دهانه جرثقیل، نوع کاربری و … بستگی دارد.

شرکت جرثقیل شاهین سازه در طراحی و ساخت جرثقیل سقفی تمام استانداردهای مربوطه مانند استانداردهای ملی ایران و استانداردهای بین‌المللی مانند ISO و DIN را رعایت می کند و جدیدترین و به روزترین نرم افزارهای طراحی جرثقیل مانند AutoCAD، Inventor و SolidWorks را به کار می گیرد.

جرثقیل سقفی 5 تن

مزایای جرثقیل سقفی

  • کاهش هزینه: شما می توانید به جای استفاده از چند لیفتراک برای جابجایی بارها، از یک جرثقیل سقفی در سوله، کارگاه یا کارخانه خود استفاده کنید. این کار به نیروی انسانی کمتری نیاز دارد و مصرف سوخت نیز کاهش می یابد. علاوه بر آن کار ها زودتر انجام می شود و اتلاف وقت نخواهید داشت.
  • قابلیت تنظیم و سفارشی سازی چرثقیل: ارتفاع نصب سازه کاملا مطابق با درخواست کارفرما و با توجه به نیاز ها انجام می شود تا کارگران و سایر افراد بتوانند به راحتی و در هر سطحی با آن کار کنند. جرثقیل های سقفی برخلاف لیفتراک ها، هیچ محدودیتی در ارتفاع بالا بردن بار و وزن آن ندارند.
  • کاهش خطاها: جابجایی و بالا بردن اجسام سنگین که وزن آنها به چند تن نیز می رسد، کاری بسیار دشوار و خطرناک است. استفاده از جرثقیل سقفی برای انجام این کار بسیار مناسب می باشد و علاوه بر آن خطر آسیب رسیدن به افراد هنگام انجام کار را به کمترین حد ممکن می رساند.
  • هزینه پایین: جرثقیل های سقفی با هدف نصب در فضاهایی مانند کاخانه ها، سوله و کارگاه ها ساخته می شوند. بنابراین از کیفیت و دوام بالایی برخوردارند و هزینه تعمیر و نگهداری از آنها به نسبت پایین است. همچنین استفاده و راه اندازی این سازه با استفاده از یک ریموت انجام می شود. بنابراین نیازی به استخدام نیروی تکنسین نیست.
  • جابجایی بار در 6 جهت: با نصب جرثقیل سقفی می توان بار را در جهت های طولی, عرضی و ارتفاع جابجا رکد. بنابراین دیگر نیازی به استفاده از سایر ماشین ها نیست.

اجزای جرثقیل سقفی

وینچ جرثقیل سقفی، یکی مهم ترین اجزای جرثقیل سقفی می باشد. این وسیله نیرویی که توسط اپراتور وارد شده است را به نیروی مکانیکی تبدیل می کند و با استفاده از آن، قدرت لازم برای جابجایی بار ها تولید می شود. نیروی وارد شده به جرثقیل سقفی می تواند برقی، هیدرولیکی یا بنزینی باشد. بنابراین تکتولوژِ ساخت و مدل این جزء از جرثقیل تاثیر بسیار زیادی بر روی عملکرد این سازه دارد.  وینچ ها از سه قسمت اصلی گیربکس، موتور و درام ساخته می شوند. ترولی یا کالسکه، از دیگر اجزای این نوع جرثقیل است. نیروی وارد شده به سازه توسط این قسمت و پل ها مهار می شود. طراحی این جرثقیل باید به گونه ای انجام شود که بتواند نیروی وارد شده را بدون خمش یا شکست تحمل کند. به وسیله وینچ و ترولی می توان بار ها را به سمت بالا و پایین حرکت داد. همچنین جابجایی بار ها به سمت شمال و جنوب توسط کلگی یا راهبر انجام می شود. با توجه به این موارد، کیفیت ساخت جرثقیل سقفی از اهمیت بسیار بالایی برخوردار است.

اجزای تشکیل دهنده جرثقیل سقفی

از سایر اجزای تشکیل دهنده جرثقیل سقفی می توان به موارد زیر اشاره کرد:

  • پل (Girder):

یکی از مهم ترین اجزای کرین سقفی پل آن است. پل‌ها در دو نوع تک پل و دو پل وجود دارند که انتخاب آنها به ظرفیت و دهانه جرثقیل بستگی دارد.

  • بالابر (Hoist):

بالابر جرثقیل مسئول بالا و پایین بردن بار است و از موتور، گیربکس، سیم بکسل و بلوک تشکیل شده است. موتور با تامین قدرت گیربکس، حرکت دورانی را به سیم بکسل انتقال می‌دهد و بلوک نیز با حرکت روی ریل‌های بالابر، مسئول جا به جایی بار در ارتفاع مورد نظر است.

  • کالسکه (Trolley):

کالسکه، نقش حامل بالابر را بر عهده دارد و آن را در طول پل حرکت می‌دهد. این قسمت از دو موتور گیربکس و چرخ تشکیل شده است که با دریافت قدرت از موتور، امکان حرکت جرثقیل به سمت چپ و راست را فراهم می‌کنند.

  • قلاب (Hook):

قلاب، نقطه اتصال بار به جرثقیل است. قلاب‌ها در انواع مختلف با ظرفیت‌های گوناگون ارائه می‌شوند و انتخاب آنها به وزن بار بستگی دارد.

  • ریل و ضربه‌ گیر (Rail and buffer):

جرثقیل‌های کارگاهی سقفی بر روی ریل‌هایی حرکت می‌کنند که در طول سوله یا کارگاه نصب شده‌اند. ضربه‌گیرها نیز در انتهای ریل‌ها قرار دارند تا از تصادف جرثقیل با دیوار جلوگیری کنند.

  • تابلو برق و جعبه کنترل (Electrical & Control panel):

تابلو برق و جعبه کنترل، وظیفه ‌ی تامین برق و کنترل حرکات جرثقیل را بر عهده دارند. این قسمت شامل کنتاکتورها، فیوزها، رله ‌ها و مدارات الکتریکی مربوطه می‌باشد.

اجزای اصلی ساخت انواع جرثقیل ها مانند جرثقیل نیم دروازه ای تک پل، بازویی، آویز، دروازه ای و… با یکدیگر مشابه است.

 

جرثقیل سقفی ریلی سالنی

کاربرد های جرثقیل سقفی

جرثقیل سقفی سازه ای است که در بالای ستون های فضاهایی مانند سوله ها، کارخانه ها و کارگاه ها نصب می شود و با استفاده از آن می توان بار ها را دو تمام جهت ها (افقی و عمودی) چابجا کرد. در این مکان ها می توان از انواع جرثقیل های تک پل، دو پل، آویز و کارگاهی استفاده کرد. برای حمل بار های سنگین تر در کارخانه های بزرگ از نوع دو پل استفاده می شود. از انوع کاربرد های جرثقیل سقفی می توان به موارد زیر اشاره کرد:

  • صنایع ساختمانی و ساخت و ساز: جرثقیل های سقفی در صنایع ساختمانی و ساخت و ساز برای جابجایی بارهای سنگین استفاده می‌ شود.
  • صنایع فولادسازی: این نوع جرثقیل ها در صنایع فولادسازی برای جابجایی و بارگیری و تخلیه فولاد، ورق ‌ها، نوارها و سایر مواد سنگین استفاده می ‌شود.
  • انبارها و سالن‌ های لجستیکی: در انبارها و سالن‌ های لجستیکی برای جابجایی، بارگیری و تخلیه کالاها و بارهای سنگین از این جرثقیل ها استفاده می ‌شود.
  • معادن و صنایع استخراجی: جرثقیل های سالنی در معادن و صنایع استخراجی برای جابجایی و بارگیری و تخلیه مواد سنگین استفاده می ‌شوند.

به طور کلی، جرثقیل سقفی ریلی در صنایع مختلف برای جابجایی بارهای سنگین و بهبود عملکرد و کارایی در محیط کار استفاده می ‌شود و مانند جرثقیل نیم دروازه ای به عنوان یکی از ابزارهای اساسی و پرکاربرد در صنایع سنگین شناخته می ‌شود.

با انتخاب شاهین سازه، آسودگی خاطر و ایمنی را در جابجایی بارهای سنگین خود تجربه کنید.

ارسال دیدگاه

نشانی ایمیل شما منتشر نخواهد شد. بخش‌های موردنیاز علامت‌گذاری شده‌اند *